روف گاردن

اصول مهم در طراحی و اجرای روف گاردن چیست؟

روف گاردن یا باغ بام که گاهی در تعاریف عامیانه به آن بام سبز نیز گفته می شود، تمام یا بخشی از فضای بام است که توسط گیاهان پوشش داده شده و فضای سبز و پویایی ایجاد کرده است.

به گزارش اخبار ساختمان، در شهرهای بزرگ و پرجمعیت طراحی روف گاردن یک مزیت بزرگ محسوب می شود. مخصوصا در شهرهایی مثل تهران که از آلودگی هوا رنج می برند و باید از هرگونه فضایی برای رهایی از این آلودگی ها بهره برد.

طراحی روف گاردن، چالش ها و هشدارهای منحصر به فرد خود را دارد که ممکن است حتی با تجربه ترین افراد را شگفت زده کند. قبل از ورود به این پروژه مهم این مقاله را بخوانید.

روف گاردن چیست؟

روف گاردن تکنولوژی جدید و مدرنی است که آن را با نام های دیگری همچون باغ بام، بام سبز و سقف سبز نیز می شناسند. در واقع روف گاردن خلق و اجرای فضایی سبز در پشت بام خانه است.

روف گاردن ( روف گاردن به انگلیسی roof garden) تکنولوژی مدرن و جدیدی است که برای بهبود سطح زندگی و زیبایی خلق شده است.

بام سبز می تواند از قرار دادن چند گلدان شروع و تا قرار دادن چمن و درخت مانند باغ ادامه داشته باشد. برای انجام و طراحی آن ابتدا باید بام شما به طور کامل ایزوله شود سپس بام نیازمند زیرسازی است. بعد از آن باید تعبیه هایی برای ورود و خروج آب قرار بگیرد و بعد از آن لایه های فضای سبز باید بر روی سطح بام اجرا شود.

روف گاردن انواع مختلفی دارد که در ادامه می خواهیم در مورد مزایا، ویژگی و انواع آن صحبت کنیم.

لمان های مورد استفاده در طراحی روف گاردن

امروزه رشد عمودی شهرها و صنعتی شدن آن و دشواری دسترسی به فضای باز و محیط های طبیعی انسان را بر آن داشته تا به فضاهای حداقلی در محل زندگی خود مانند حیاط، بام و غیره توجه ویژه ای نشان دهد.

در طراحی روف گاردن و ساخت بام باغ ها المان های مختلفی چون انواع آبنما، آلاچیق و پرگولا، گلدان های پرتابل یا ثابت با فضای سبز مناسب، چمن های طبیعی و مصنوعی، نیمکت با چوب های اشباع، باربیکیوی آجری آشپزخانه های صحرایی و گاهی حتی بنا به سفارش جکوزی، استخر‌های فایبرگلاس و محل هایی جهت آفتاب گرفتن مورد استفاده قرار می گیرند.

همچنین جهت نگهداری از  پشت بام های سبز سیستم های آبیاری مکانیزه، سیستم های گرمایشی محوطه فضای سبز در زمستان و بسیاری تمهیدات دیگر حائز اهمیت است.

انواع روش های اجرای بام سبز

روف گاردن بر اساس سیستم اجرایی، سازه ساختمان، تاسیسات مورد نیاز و نحوه کشت گیاهان به سه دسته تقسیم می شود.

*  سیستم گسترده

*  سیستم متمرکز

*  سیستم پرتابل، مدولار

سیستم گسترده

در سیستم گسترده، اجرا با ضخامت کم و در ارتفاع حداقل انجام می شود. به طور معمول تنوع گیاهی حداقل یک یا دو نوع گیاه بوده و محیط کاشت گیاه کم عمق است. بار وزن در این سیستم کم بوده و قابلیت اجرا در بام شیبدار را نیز دارد. در این سیستم عمق کاشت گیاهان بسیار کم است. این سیستم، مناسب ساختمان هایی است که دارای بام های بزرگی هستند.

سیستم متمرکز

در اجرای بام سبز با سیستم متمرکز، اجرا در مقطع عمیق صورت می گیرد و بستر نسبتا عمیقی برای کاشت گیاهان در نظر گرفته می شود، انواع مختلفی از گیاهان، درختان بزرگ و نیز آب نماها در بام طراحی و استفاده می شود و تقریبا محدودیتی در انتخاب گیاهان وجود ندارد. این موضوع نیاز به تمهیدات تقویت سازه ای و نیز تاسیسات مورد نیاز را الزام می دارد.

سیستم پرتابل، مدولار

در طراحی سیستم مدولار روف گاردن، بستر کاشت گیاهان به صورت یکپارچه نبوده و گیاهان در فلاورباکس های مجزا در ابعاد مختلف کاشته می شوند و با توجه به نیاز ساختمان در کنار یکدیگر ساماندهی می شوند.

تفاوت این سیستم با سیستم های قبلی در سرعت، تنوع در طراحی و اجرا، امنیت، مقرون به صرفه بودن، قابل استفاده بودن در انواع بام ها با شرایط اقلیمی مختلف است.

مزایای طراحی روف گاردن

بهبود منظر: یکی از مزایای مهمی که طراحی روف گاردن به دنبال دارد، بهبود دید و منظر شهری است. وجود گیاهان و فضای سبز هم در روحیه ساکنان آپارتمان موثر است و هم برای سایر آپارتمان ها منظره ای زیبا ایجاد می کند.

کاهش آلودگی: گیاهان در کاهش آلودگی های شهری بسیار موثر هستد. بازیافت هوای آلوده و بهبود کیفیت هوا از دیگر مزایای طراحی روف گاردن است.

عایق صوتی: ایجاد لایه های مختلف روف گاردن به روی بام، خاصیت عایق صوتی را به وجود می آورد.

بهبود شرایط زندگی: ایجاد فضای سبز در بهبود روحیه افراد بسیار موثر است. دیدن فضای سبز و بودن در کنار گیاهان به طرز چشمگیری در افزایش روحیه و امید به زندگی تاثیر گذار است.

کشت روی بام: طراحی روف گاردن مدرن می تواند به گونه ای باشد که برای کشت گیاهان بومی و بوته ای نیز فضایی فراهم شده و از محصولات آن ها استفاده کرد.

تنوع گیاهان و مبلمان: طراحی مبلمان و جای گذاری آن ها، قالب خاصی ندارد و با هر نوع مبلمان و طراحی فضای سبزی که در نظر کارفرما باشد، قابل اجرا است.

معایب طراحی فضای سبز پشت بام

معایب طراحی روف گاردن نسبت به مزایای آن قابل چشم پوشی است و اگر اصول طراحی روف گاردن به طور کامل رعایت شود دیگر مشکلی برای اجرای آن وجود نخواهد داشت.

یکی از مشکلات طراحی روف گاردن وزن بالای آن است. اگر بام نتواند وزن روف گاردن را تحمل کند، سقف دچار نشست شده و به ساختمان خسارت وارد می شود. نگهداری گیاهان روف گاردن نیز نیاز به تخصص و مهارت دارد.

کلام آخر

روف گاردن به عنوان باغ خانگی در سقف ساختمان ها یا تراس ها اجرا می شود. این محیط را در اغلب اقلیم ها و شرایط آب و هوایی می توان طراحی و اجرا کرد.

وجود بام سبز در هر خانه ای باعث می شود بتوان فضای بلااستفاده آنجا را به محیطی مفرح و زیبا تبدیل کرد و نشان از خوش ذوق بودن و سلیقه ساکنین آن دارد. امروزه طراحی و اجرای روف گاردن را می توان یک تحول در زمینه زیبایی شناختی به شمار آورد. با اجرای این ایده می شود به بهبود کیفیت هوا، مدیریت آب باران و همچنین افزایش سطح کیفیت زندگی اقدام کرد.